Další promítání v Památníku Terezín


Památník Terezín na další filmovou událost v rámci festivalu Za hradby a tou bude projekce snímku Útěk ze Sobiboru. Snímek z roku 1987 vypráví příběh útěku z vyhlazovacího tábora Sobibor, který se odehrál 14. října roku 1943.

Vyhlazovací tábor Sobibor, ležící dnes na polském území, byl vybudován v březnu 1942 v panenské a velmi řídce osídlené krajině jako jeden ze tří táborů v rámci konečného řešení židovské otázky a tzv. operace „Reinhard“. Celkem bylo v jeho plynových komorách během pouhého roku a půl zavražděno na 250 tisíc převážně Židů, najčastěji z Polska, Holandska, Československa, Ruska a dalších zemí. Tábor fungoval až do onoho útěku, po kterém bylo jeho území srovnáno se zemí. 

Průběh útěku byl velmi dramatický. Díky komplikacím se pod tíhou situace muselo kolem 600 vězňů vrhnout přes ostnaté dráty a pod palbou kulometných věží přes minová pole do okolních lesů. Asi 300 vězňům se nakonec podařilo utéci, ovšem kolem 200 jich bylo pochytáno a zabito v průběhu několika dnů po útěku. 

Promítání, které pořádáme u příležitosti 81. výročí útěku, se bude konat v úterý 15. října 2024 od 17:00 v kinosále Muzea ghetta Terezín. 

Vstupné je zdarma, místa v kinosále si nicméně doporučujeme, vzhledem k jeho omezené kapacitě, zarezervovat ve formuláři na https://1url.cz/…oru.


Napište první komentář

Přidat komentář